Keravan passiivitalo
Älyä kotiautomaatiolla
Olen mielenkiinnosta testannut erilaisia avoimen lähdekoodin kotiautomaatiojärjestelmiä vuosien varrella, mutta ne eivät ole sytyttäneet minua. Käyttö ollut vaikeata ja olisi pitänyt osata koodata, että saisi kodissa olevat järjestelmät integroitua.
Vaimo on usein moittinut, että vaikka mitä härpäkettä talosta löytyy niin hänellä ei ole helppoa keinoa katsoa ulkolämpötilaa. Joulukuussa 2021 päätin sitten joululomalla taas tutustua miten kotiautomaatiojärjestelmät ovat kehittyneet ja siitä se sitten lähti...
Nopealla googlailulla päätin asentaa Home Assistant (HA) järjestelmän vanhaan Raspberry Pi 3 minitietokoneeseen. Hyvin nopeasti oli rakennettu näyttö (Dashboard), josta pääsi näkemään ulkolämpötilan (Ilmatieteenlaitoksen datalla ja lähin mittauspiste Hki-Vantaan lentokenttä 15km päässä(linnuntietä). Tämä oli hyvä alku, mutta nälkä alkoi kasvamaan. Löytyiskö kotona oleviin järjestelmiin valmiita integraatioita. Taas google käyttöön ja alkoihan niitä löytymään. Ensimmäisenä oli vuorossa kodin tekniikassa tärkeässä roolissa oleva Resol:in MX ohjausjärjestelmä ei ole suoraan netissä kiinni, mutta onneksi hankin muinoin Resol KM2 lisälaitteen, joka välittää minuutin välein kaiken sensoridatan Resolin Vbus.net-palveluun, jossa niitä pääsee katsomaan. Ennen HA projektia, katson aina kaiken datan Vbus.net-palvelusta, mutta sen käytettävyys ei ole paras mahdollinen.
Nyt tullaan avoimen lähdekoodin ytimeen! Olen sen parissa pyörinyt yli kymmenen vuotta, mutta mitään vastaavaa en ole aikaisemmin kokenut. Varmaan muissakin kotiautomaatiojärjestelmissä voi olla sama juttu, mutta varsinkin HA-ekosysteemissä löytyy todella paljon todella aktiivisia projekteja, joiden avulla ihmiset ympäri maapalloa liittävät kotona olevia laitteitaan kotiautomaatiojärjestelmään. Näiden aktiivisten kehittäjien ansiosta minäkin sain aika helposti Resolin datat omaan HA-järjestelmään. Nyt kodin antureiden tarkastelu oli paljon helpompaa (esimerkkinä: Ulkolämpötila, aurinkokeräinten lämpötila, lämminvesivaraajan lämpötilat eri korkeuksissa, lattialämmityspiirin lämpötila, sisääntulevan ilman lämpötila [ilmastointi], pihakaivon veden lämpötila, vesitakan ja sieltä tulevan veden lämpötila). Esimerkiksi Resolin KM2-laite ei tarjoa mitään julkista/avointa rajapintaa, mutta kekseliäät kehittäjät ovat keksineet keinon, kuinka data saadaan purkista ulos :). Alla näkyy kuvaruutukaappaus omasta dashboardista, joka on hiukan viimeisien kuukausien aikana uudistunut. Nyt se alkaa omasta mielestäni olla sitä mitä haluan.
Yllä olevassa kuvassa näkyy myös tarkempia säätietoja, jotka tulevat Tempest sääasemasta. Sen avulla saa hyvin tarkaa säädataa omalta pihalta. Sen lisäksi pystyn ohjaamaan auton latausasemaa, saan dataa aurinkopaneelijärjestelmästäni, näen kuvaa valvontakameroistani ja pystyn ohjaamaan talon ulkoseinän valoja ja niiden värisävyä. Oikeastaan ilmanvaihtokone on ainoa laite, josta en saa tällä hetkellä dataa ulos, mutta sekin asia korjaantunee talven aikana.
Syksyyn 2022 tämä kaikki on ollut tavallaan puuhastelua ja hyötynä pelkästään se, että kaiken tiedon taloon liittyen näkee yhdestä paikasta. Lokakuun alusta sähkösopimukseni muuttuu pörssisähköksi ja nyt HA alkaa tuottamaan oikeasti selvää säästöä. Varaajan vastukset eivät mene enää automaattisesti lämpötilan mukaan päälle vaan niillä ladataan lämmintä vettä lähinnä silloin, kun pörssisähkö on edullista. "Ainoa jännitettävä" asia on nyt se, että vieläkö pörssisähkö on yöllä ja viikonloppuisin edullista, kuten aikaisemmin on ollut. Seuraavassa kirjoituksessa näytän kuinka ohjaus on tehty ja kuinka se on toiminut.
Suosittelen HA järjestelmää kaikille, joita tekniikka ja talon datan katseleminen hiukan kiinnostaa. Se asentaminen ja käyttöönotto ei ole vaikeaa, jos siihen viitsii hiukan käyttää aikaa. Netti on pullollaan hyviä ohjeita ja videoita joissa asiat kerrotaan todella yksityiskohtaisesti.
Kommentit 2
Pörssisähkön hakemiseen on lampopumput.info foorumissa tullut juuri uusi harrastajan tarjoama rajapinta tarjolle, mikä on jo home assistanrttiin liitetty. Kannattaa tsekata kun vastaavaa yksinkertaisuutta ei ole nähty.
Linkki unohtui:
https://lampopumput.info/foorumi/threads/yksinkertainen-ohjelmistorajapinta-api-sähkön-pörssihinnan-hakemiseen.33938/