Keravan passiivitalo

Tarinoita passiivitalon elämästä...
Fontin koko: +
Lukuaika 4 minuuttia (890 sanaa)

Aurinkopaneelit katolle

Aurinkopaneelit asennettu katolle Aurinkopaneelit asennettu katolle

Meidän talossa on ollut jo monta vuotta aurinkokeräimet (jotka tekevät lämmintä vettä) ja sitä kautta olen huomannut, kuinka kätevä ja tehokas tuo keltainen pallo taivaalla on. Päätin, että kokeillaan aurinkopaneeleita katolle, vaikka ilmansuunta ei optimi olekaan.

Pienen pallottelun jälkeen tulin tulokseen, että laitetaan katolle niin paljon paneeleita kuin sinne mahtuu. Oli siis alusta asti selvää, että osa sähköstä menee myyntiin, vaikka sitä ei vielä vuonna 2020 tai 2021 pidetty järkevänä. Tilanne on sen jälkeen muuttunut aika paljon ja nyt voi todeta, että olipa hyvä, että tuli niitä reilusti laitettua.

Alla näkyy alkuperäinen suunnitelma, sen mukaan paneeleita laitetaan koko lavallinen eli 27 kpl. Syy miksi se ei toteutunut on seuraava ja uskon, että tässä monella ei kiinnitys ole täysin "laillinen". Meillä kattoristikon paksuus on vain 42mm, joka on ilmeisesti hyvin yleinen koko. Jos oikein muistan rakennesuunnittelijan lausunnon, niin kyseiseen puuhun saa liittää korkeintaan 3mm paksun naulan. Koukku, joka pitäisi kattotuoliin kiinnittää on 8mm eli aivan liian paksu. Päädyimme siihen, että lyömme 50*100mm puun kattotuolin kylkeen ja kiinnitämme paksut ruuvit siihen. Ei sekään ole täysin laillinen, mutta ainakaan kattotuolin vahvuus ei toimenpiteestä heikkene. (Esimerkiksi kattoturvatuotteet suositellaan kiinnitettävän 6*120mm ruuveilla, jotka nekin ovat virallisesti liian paksuja kattotuoleihin). Johtuen tästä vahvistusoperaatiosta päätin, että on ehdottomasti parasta, että hoidan itse kiinnikkeiden kiinnityksen, vaikka siinä hommaa onkin.

Alkuperäinen suunnnitelma 27 paneelilla

Vasemman reunan toinen kattotuli ei ollut semmoisessa paikassa, että siihen olisi helposti kakkosnelosen pystynyt kiinnittämään ja siksi paneelit tulivat yhden ristikkovälin oikealle. Oikean yläkulman kattorappusten tasanne vei siksi tilan yhdeltä paneelilta

Paljonko niitä sitten tuli? 26 kappaletta Heckert Solar 330W saksalaista paneelia eli huipputeho noin 8,6kWh. Jokainen paneeli testataan tehtaalla ja paneelin takana on tarra, jossa mitatut tehot kerrotaan. Paneelit olivat tehoiltaan 332-335w.

Suunnitelmien jälkeen oli aika hypätä töihin. Kakkosnelosten kiinnitys ei onnistu yksi ja siksi soitin Timpurilta Talo Oy:n Mikolle. Erilaisiten videoiden ja blogikirjoitusten jälkeen minulle oli syntynyt mielikuva, että hän olisi luotettava kaveri tähän hommaan. Mikko tuli tiiminsä kanssa paikalle ja muutamassa tunnissa oli homma selvä. Samalla he asensivat kulkusillat, jotta välikatolla on helpompi kulkea, jos sinne joskus menee tarkastuskäynnille.

Seuraavaksi pitikin suunnitella mihin kohtiin 6 riviä alumiiniprofiilejä pitäisi laittaa. Paneelin mukana tulee speksit ja siinä on muutamia kymmeniä senttejä pelivaraa. Kaikki rivit sattuivat hyvin ruodejakoon vaikka osia tiiliä pitikin sitten loveta hiukan enemmän.

Ensiksi merkittiin mihin kohtiin kiinnikkeet pitää asentaa

Sama juttu katon toiselle reunalle ja sitten vaan lanka tiukkaan molempien kiinnikeiden väliin ja kiinneiden kiinnitys jokaiseen ruoteeseen.

Ensin tehtiin alimmainen rivi ja sitten ylimmäinen.

Työturvallisuuden takia oli parasta kiinnittää ensin alimmainen rivi ja sitten ylimmäiseen riviin ja sieltä rivi kerrallaan alaspäin. Kiinnikkeen kiinnitys kakkosneloseen oli helppo homma, mutta tiilen loveaminen oli todella aikaa vievä homma. Tiilestä piti otttaa paljon pois, koska kiinnike oli paksu ja hiukan irti tiilen pinnasta. Välillä kiinnike sattui tietysti olemaan kahden tiilen keskellä ja silloin piti poistaa kahdesta eri tiilestä tavaraa. Onneksi minulla on katon alapuolella terassin katto, jonka päällä pystyin leikkaamisen suorittamaan, eikä laikattavia tiiliä tarvinnut kantaa alas ja ylös. Vaikka kuinka merkkasin tiiliin merkkejä, piti useampaa tiiltä sovittaa useampaan otteeseen. Kun kiinnikerivi oli valmis, laitettiin alumiiniprofiilit siihen kiinni, se oli myös yllättävän helppoa. Tällöin oli linjalanka ylimmän ja alimman rivin päällä ja sen avulla sai muutkin rivit oikeaan korkoon.

Kun kaikki 6 riviä sain lopulta valmiiksi tuli aika soittaa sähkärille. Katolle piti tuoda tuoda paneeleita varten 2 johtoa per piiri + maadoituskupari eli yhteensä 5 eri kaapelia. Tässä tapahtui ensimmäinen ja ainoa virhe koko projektissa. Ajattelimme käyttää 25mm alumiinisuojaputkea, jotta putkia tarvitsisi vähemmän, mutta se on huomattavasti työläämpää käsitellä kuin 20mm suojaputki. Eli jos tekisin homman uudestaan käyttäisin 20mm suojaputkea. Eli isomman putken takia putkien laittoon meni paljon enemmän aikaa ja rahaa :(

Itse paneeleiden asentaminen olikin lastenleikkiä. Jokaisessa paneelissa on noin puolen metrin kiinnitysjohdot ja niiden päässä pikaliittimet. 26 paneelin asentaminen 3 henkilöltä oli tuntien homma. Samalla kun me asennettiin katolla paneeleita laittoi toinen sähkäri SMA:n invertterin autokatoksen seinälle. Alla invertteri ennen asennusta.

SMA 8kW invertteri

Asennus pitää ilmoittaa paikalliselle sähköyhtiölle. Sen lisäksi sähköyhtiön kanssa tehdään sopimus sähkönmyynnistä. Tämän jälkeen voi automaattisesti myydä sähköyhtiölle ylimääräisen sähkön.

Aurinkopaneelit asennettu katolle

Mitä opin projektista ja mitä tekisin toisin? Ensiksi vinkki rakentajalle. Jos edes mietit aukopaneeleita taloosi, niin laita katoksi konesaumattopeltikatto. Siinä kiinnikkeiden laitto on 100* nopeampaa ja helpompaa.

Toiseksi: jos asennat paneelit itse, on hyvä ostaa ne sellaisesta paikasta, josta saa kunnon suunnitelmat ja tukea. Aurinkovirta.fi ja Matti saa tässä kohtaa ison suosituksen. Meillä sähkäri asensi ensi kertaa aurinkojärjestelmää, mutta Matin tarjoaman dokumentaation ja muutaman puhelun avulla homma hoitui helposti.

Kolmanneks:i asennusilmoituksen voi tehdä etukäteen. Nyt myin sähköä 4 tai 5 päivää ilmaiseksi sähkölaitokselle, kun sopimusta ei ollut ja minulla järjestelmä oli käynnissä ja juuri silloin sattui erittäin aurinkoiset kelit.

Mieti tulevaa.... Meillä ei ollut paneeleita asentaessa vielä sähköautoa, mutta pian niiden jälkeen oli. Olin asiaan varautunut ja nyt voin halutessani automaattisesti ladata autoa vain silloin kun katolta tulee energiaa riittävästi :) SMA Homemanager 2.0 on hyvä tuote ja sen avulla voin seurata kulutuksia ja rakentaa haluamaani automaatiota.

Ja kuten kirjoituksen alussa kirjoitin, niin energian hinnan myötä ja muutenkin, kannattaa laittaa katolle niin paljon paneelia kuin takapuoli kestää. Minäkin laitan tänä vuonna toiselle lappeelle vielä 9 tai 10 paneelia :)

 

Kommentit 2

Vieras - Janne päiväyksellä sunnuntai, 17 maaliskuu 2024 19:09

Mistä ja miten toitte kaapelit alas katolta ?

Mistä ja miten toitte kaapelit alas katolta ?
passiivitalo päiväyksellä tiistai, 26 maaliskuu 2024 13:41

Katon harjalta vietiin putket katon alle sieltä talon reunalle ja alas autokatokseen. Siellä on valmis kotelointi aurinkokeräimiä varten joten tämä oli helppo keino. Ainoa mitä tekisin nyt erilailla olisi tuodat putket omissa 20mm alumiiniputkissa. Me käytettiin isompaa ja sen taivuttelu ja mutkittelu oli paljon työläämpää.

Katon harjalta vietiin putket katon alle sieltä talon reunalle ja alas autokatokseen. Siellä on valmis kotelointi aurinkokeräimiä varten joten tämä oli helppo keino. Ainoa mitä tekisin nyt erilailla olisi tuodat putket omissa 20mm alumiiniputkissa. Me käytettiin isompaa ja sen taivuttelu ja mutkittelu oli paljon työläämpää.
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
sunnuntai, 01 joulukuu 2024