Keravan passiivitalo

Tarinoita passiivitalon elämästä...
Lukuaika 2 minuuttia (311 sanaa)

Budjetti pitää?

Budjetti pitää?
Yläkerta on väliovien aseunnusta vaille valmis ja alakerran seinien tasoittelu ja kattojen alaslaskujen teko on aloitettu. Kaikki suuret hankinnat on tehty ja budjetin lopullinen summa alkaa hahmottumaan. Suuria yllätyksiä ei ole onneksi tullut vielä yhtään! Välillä menty jossain osassa hiukan yli, mutta toisaalta usealla alueella menty myös budjetin alle.
Näin budjetti meillä hahmottui:
 
Ensin suunniteltiin arkkitehdin kanssa semmoinen talo kun haluamme. Sitten pyysimme tarjoukset betonirungosta. Kun Potiuksen kanssa tehtiin sopimus rungosta laskin ensimmäistä kertaa paljonko talon tekeminen tulee maksamaan. Laskin kaikki yhteen mitä mieleen tuli ja varasin vielä 20k asioihin, jotka kuitenkin budjetista puuttuu. Oli hyvä, että laskuharjoitus tuli tehtyä, koska se paljasti "karmivan asian". Jotta pääsisimme etukäteen ajateltuun budjettiin, ei meillä olisi varaa maksaa työmiehille oikeastaan yhtään. Pois lukien tietty sähkö ja putkimiehen pakolliset työt. Ei siinä sitten muuta auttanut, kun ottaa vasara käteen ja aloittaa paukuttamaan ;)

Vaikka pihatyöt vielä pihalla odottavat ja rappaus tekemättä (sovittu keväälle 2017) voimme olla varmoja, että talo valmistuu budjetissaan :)

Kuinka se sitten onnistui?

Budjettikuri on meillä nyt erittäin tiukka. Viimeksi sitä ei ollut ja sen kyllä huomasi lopussa. Alussa exeliin lyödyt summia ei saanut helposti ylittää. Jos ylitystä oli tulossa piti se jossain toisessa kohtaa alittaa. Koska maailma on täynnä hienoja kaakeleita, keittiöitä ja vaikka mitä, niin pitää muistaa pitää maltti. Lähes aina löytyy jostain lähes samanlainen ratkaisu / materiaali, joka on reilusti ensimmäistä versiota halvempi! Ja kun kauppaa tehdään, pitää rakentajan tinkiä reilusti, sillä saa tienattua projektin aikana mukavan palkan itselleen. Mutta jos täysin rehellisiä ollaan niin kyllä meillä kävi myös tuuri montaa kertaa. Monta kertaa kun piti päätös materiaalin valitsemiseksi tehdä oli se jossain poikkeuksellisessa alennuksessa. Välillä myös hiukan aikaisemmin, mutta kun halvalla sai piti iskeä vaikka tavaraa tarvittiin vasta puolen vuoden päästä! Raksakimpasta löytyi paljon hyvää kamaa sopuhintaan ja hakureissuilla tuli vietettyä monta tuntia, kun jäin suusta kiinni muiden rakentajien kanssa. Sai hyviä vinkkejä ja sai huomata, että kyllä me rakentajat olemme huippuporukkaa! ;)
 
Väliovien asennusta
Amatöörin kaakelointivinkit

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.keravanpassiivitalo.fi/