Keravan passiivitalo

Tarinoita passiivitalon elämästä...
Fontin koko: +
Lukuaika 3 minuuttia (603 sanaa)

Pihan viimeistely pihakivillä

palapeli-edistyy Kivien ladonta hyvässä vauhdissa

​Viime kesänä (2019), kun olimme vihdoin saaneet rappuset tehtyä oli etupihan vuoro. Heti alusta alkaen oli selvää, että siihen tulee pihakivet, koska kaupunki ei sallinut asvaltointia. Kivetys oli alkuun tarkoitus hoitaa itse tehdyillä kivillä. Ostin jostain itä-euroopasta 6 kpl kivimuotteja (30x30cm) joiden päällä oli hienot kuviot. Alla kuva kivestä. Koska hukkabetonia oli saatavilla jäi kivien hinnaksi vain "pieni" vaivannäkö.


Kivien ulkonäkö oli ihan ok, mutta sarjatuotanto ei täysin onnistunut. Kivien korkeus ailahteli ja lopulta tulimme johtopäätökseen, että kiviä ei voisi käyttää (liian suuri työ). Myin niistä pienen osuuden eteenpäin ja onneksi siskollani oli niille käyttöä. Kiviä pystyi siis käyttämään, mutta niiden asentaminen on paljon hitaampaa, koska tasaiselle pinnalle pitää välillä lisätä tai poistaa hiukkaa, riippuen kiven pohjasta.

Seuraavaksi oli sitten se "vaikein" juttu, piti osata valita mieluinen kivi ja mielellään ei markkinoiden kallein. Yleensä kalliimpi kivi on omaan silmään paremman näköinen, mutta onneksi Ruduksen Torino kivet mielyttivät silmää ja olivat hinnaltaa budjettiimme sopivat. Kiviä on 3 eri kokoa ja Ruduksen sivuilta löytyy malleja joiden mukaan latomista voi tehdä. Kivien reunat aaltoilevat ja sallivat ehkä hiukan huonomman pohjatyön kuin suorat laatat tai näin ainakin ajattelin. Väriksi valitsimme mustan, joka ei tietysti ole musta kuin märkänä, mutta kuivanakin sopii meille paremmin kuin normaali harmaa (betonin väri). 

Koska meillä oli pohjat erittäin kovat piti vain tilata "pieni" kasa kivituhkaa. Usko meinasi mennä kun kasa kipattiin pihaan.

On siinä lapioimista
Iso kasa kivituhkaa

Onneksi taustalla näkyvä kaivinkone oli juuri lähdössä ja hän ystävällisesti hiukan pystyi työntämään kasaa pidemmälle :) 3 minuutin työ kaivurilla olisi ottanut minulta 3 tuntia.

Mutta kivituhkaa vaan tasaisesti joka paikkaan ja kaato seinästo kohti naapurin rajaa. Kivituhkan kun sain suurin piirtein levitettyä tuli tehtyä jatkon kannalta hyvä ostos. Hain motonetista kaksi alumiinista linjalautaa, toinen metrinen ja toinen 2,5 metriä pitkä. Niiden avulla työ sujui paljon helpommin kuin aikaisemmin pelkällä puisella laudalla. Linjurilla aina hiukan tasoittelua ja sitten taas täryllä hiukan kovetusta. Vettä kannattaa käyttää tiivstyksen helpottamiseksi ja myös pölyn pienentämiseksi.

Meille tuli rajalle vielä vesikouru, johon kovalla sateella vesi valuu ja kourusta sitten sadevesikaivoon.

Kivien asentaminen edistyy

​Kun piha alkoi olemaan tasainen piti vielä päättää millä kuviolla kiviä aletaan latomaan. Kiviä ja kolmea eri kokoa, joten variaatioita riittää. Meillä oli kuviosta vaimon kanssa alkuun hiukan erilaiset näkemykset, mutta sain onneksi taivuteltua hänet samalle kannalle. Syy siihen on yksinkertainen. Ruduksen yhden esimerkki käytäväladonnan ansiosta meille ei tulisi rappusten kohdalle yhtään hukkaa. Muilla kuvioilla kiviä olisi kulunut epätasainen määrä ja lopussa oltaisiin oltu tilanteessa, että tiettyä kiveä ei enää ole ja muita kokoja senkin edestä. Siksi ladonnan kuviolla on hyvin suuri merkitys. Edistymisestä ei sitten olekaan kuvia, koska se vaihe meni yllättävän nopeasti. Pohjat kun on laitettu kunnolla, riittää vaan, että seuraa mallista mikä kivi pitää mihinkin kohtaan laittaa ja senkus vaan suorittaa. Valitettavasti alussa oli 3 kaivoa ja kivetyksen saaminen niiden ympärille siistiksi ei ollut amatöörille helppoa. Lopputulos on hyvä, mutta otti todella paljon aikaa...

Kaivojen asennus on työlästä
Kaivot saatiin onneksi upotettua siististi

Seuraavissa kuvissa näkyy hyvin miltä kivetys nyt näyttää ja miten väri vaihtelee riippuen siitä onko kivi märkä tai kuiva. Lopputulolseen olemme erittäin tyytyväisiä ja meistä Ruduksen Torino kivi näyttää hyvälle. Kesällä pitää kokeilla, josko saisin jotenkin kaivon kannet maalattua, niin eivät hyppäisi silmille niin selvästi. (Tarkka katsoja voi huomata, että kiveyksen alkupää on ladottu erikuviolla kuin muut. Kaksi ekaa riviä piti latoa, jotta asvaltti saatii suoraan kiviin kiinni, mutta päätimme myöhemmin muuttaa kuviota, että hukan määrä ei olisi noussut niin suureksi.

Hiukan se otti hikeä ja aikaa, mutta suosittelen pihen kivetystä. Lopputulos on siisti ja kivetys on erittäin pitkäikäinen.

Tässä näkyy hyvin kivien väritys sekä käytäväkuvio
Näkymä edestä
 

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Voit kommentoida, jos haluat.
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
keskiviikko, 24 heinäkuu 2024