Keravan passiivitalo

Tarinoita passiivitalon elämästä...
Fontin koko: +
Lukuaika 2 minuuttia (304 sanaa)

Tiiveysmittaus paljastaa...

Tiiveysmittaus paljastaa...

onko talo tiivis vai ei. Sanotaan myös, että pieni vuoto kertoo laadukkaasta rakentamisesta. Hannu Järvi Certek Oy:stä kävi testaamassa tänään, kuinka tiivis pasiivitalomme oikein on.

Passiivitalon vaatimuksenahan on, että tiiveysluku pitää olla alle 0.6. Ilmoitin Hannulle mittausta tilatessa, että tavoite meillä on 0.3 koska läpivientien tiivistykseen ja muihin eristyksiin on kiinnitetty erityistä huomiota.

Näin homma eteni meillä. Ensiksi Hannu kävi paikat läpi ja kerroin samalla hiukan talon tekniikasta. Ensimmäinen varsinainen toimenpide oli laitteiston laittaminen raksaoven tilalle. Koska raksaovemme ei ole erityisen tiivis, poistin sen karmeineen päivineen ensin pois.

Alla kuva, kun laite on asennettu ja samalla aloitettiin suurempien vuotojen etsintä savun avulla.


Kaikki huoneet käytiin savulla läpi ja huomasimme, että ilmastointiputkien muovihatuissa olevat reiät vuosivat hiukan ja paikkasin ne teipillä. Alakerrasta löytyi suurimmat vuodot. Yksi ulos menevä sähköputki oli jäänyt tulppaamatta ja sitä pitkin ilma tuli vaimeasti viheltäen.

Toinen vuoto oli kuvassa näkyvä sähköputkien läpivienti ulos. Putkia on toistakymmentä ja vaikka yritin kuinka teippailla ja eristää niitä oli vuoto aivan selvä. Läpivientikohdasta puuttuu vielä muutama putki ja siksi en viitsinyt sitä alkaa uretaanilla eristämään paremmin eli sallin tässä kohtaa pienen vuodon.

Seuraavaksi oli vuorossa tilojen tarkistaminen lämpökameralla. Lämpökamera osoitti, että tiivistykset oli tehty hyvin ja varsinaisia uusia vuotokohtia ei ilmennyt. Muutama pieni ympyrä tuli kattoon osoittaen pientä vuotokohtaa, eli niissä kohdissa ilmeisesti teippaus hiukan irronnut. Alla lämpökameran kuva teknisen tilan vuodosta.

Koska lämpökameralla suoritettu mittaus ei paljastanut mitään uutta oli seuraavaksi aika kytkeä laitteisto tietokoneeseen kiinni ja laittaa testi päälle. Kohtuullinen tuuli aiheutti hiukan ongelmia, mutta mittaukset saattin kuitenkin lopulta tehtyä. Alla kuva laitteistosta.

Ja testiajon lopuksi kone sylkäsi lopulta lukemat ulos joita olin jo odottanut viimeiset pari tuntia. Kuten kuva alla näyttää, niin lopputulos oli erinomainen eli 0.24 (q50 arvo). Mentiin tavoitteen alle ja passiivitalon vaatimus 0.6 alitettiin kirkkaasti.

Samalla täytyy kiittää Hannua erittäin asiantuntevasta tutkimuksesta! Voin erittäin lämpimästi suositella häntä, vuosien kokomus näkyi ja kuului jutuissa eikä turhia hötkyilty.

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Voit kommentoida, jos haluat.
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
05.02.2023