Keravan passiivitalo

Tarinoita passiivitalon elämästä...
Fontin koko: +
Lukuaika 2 minuuttia (346 sanaa)

Luonnollista viilennystä

maapiirin-lammot

 Hehkutin aikaisemmin kuinka hyvin maapiiri lämmitti pakkasella. Jutussa olevat lukemat olivat hiukan väärät, koska otin ne juuri kun systeemi oli käynistetty. Mutta ilmauksen jälkeen yhtenä aamuna oli 15 astetta pakkasta ja maapiirin ansiosta sisääntuleva ilma oli -0,9 astetta. Eli kyllä siitä suurta hyötyä on. Mutta se lämmityksestä.

Tänään iltapäivällä huomasin, että onpas ulkona lämmintä. Antureiden mukaan sisääntulevan ilman lämpötila oli 24.3 astetta. Ajattelin, että nyt olisi hyvä aika testata maapiiriä. Muutin asetuksia niin, että kun lämpötila ylittää 22 astetta niin maapiiri kytkeytyy päälle ja sitten kun se tippuu alle 17 asteen niin maapiiriin pumppu sammuu. Ja kuten yllä oleva kuva osoittaa, niin olin taas hiukan yllättynyt. 20 minuutissa sisääntuleva ilma oli viilentynyt 24.3 asteesta 10.5 asteeseen. Siitä se sitten hiukan lämpeni (1.5) astetta, kun laiton pumpun keskinopeudelle. Nyt täytyy taas todeta, että talven jäljiltä maaperä on vielä viileä ja maapiiri näyttää nyt parhaat tehonsa, mutta vaikka maaperä vielä kesän mittaan lämpenee uskon, että viilennysteho on riittävä. Riittävällä tarkoitan sitä, että ei tarvitse hankkia erillistä ilmalämpöpumppua vaan saan talon pysymään sopivassa lämmössä ilmastoinnin avulla :)

Eli suosittelen taas vahvasti tätä maapiiriä kaikille joilla maaperä on sihen suosiollinen. Edullista lämmitystä ja viilennystä. Ainoat kuluvat osat ovat kiertovesipumppu ja varmaan 10 vuoden välein pitää neste vaihtaa? Voiko ekompaa keinoa olla? Tämän ja katolla olevien kerääjien ansiosta hyödynnämme mielestäni erinonomaisesti luonnon tarjoamia keinoja edullisempaan asumiseen.

Alla vielä graafi tämän päivän tapahtumista maapiirin osalta. Kuten kuvasta näkyy sekä myös ylimmästä kuvasta niin maapiiri sisään ja maapiiri ulos ovat aluksi huoneenlämpöisiä (lähellä aurinkokeräimen putkia, siksi lämmöt hiukan korkempia), koska kierto ei ole päällä. Sitten kun pumppu on lähtenyt päälle selviää maapiirin todelliset lukemat.

PÄIVITYS: Kyllä meille tuli lisäksi ilmalämpöpumppu. Ikkunoiden kautta tulee niin paljon lämpöä, että pelkästään tämän järjestelmän teho ei rittänyt pitämään taloa niin viileänä, kun itse haluamme. Mutta ILP:iä ei tarvitse paljon käyttää. Maapiiristä meni kesällä 2021 yksi liitin rikki ja se oli muutaman viikon pois pelistä niin huomasi hyvin sen tehon. ILP piti olla todella paljon enemmän päällä ja kun se sulki lähti lämopötila nopeasti taas nousuun.

Maapiirin llämpöjen kuvaaja
 

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Voit kommentoida, jos haluat.
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
31.01.2023