Keravan passiivitalo

Tarinoita passiivitalon elämästä...
Fontin koko: +
Lukuaika 3 minuuttia (538 sanaa)

Saunan raikasta

saunan-oljyaminen

Tänään oli hieno päivä. Muutimme uuteen kotiimme jo noin 10kk sitten, mutta tänään vasta pääsimme ensimmäistä kertaa saunaamme. Alunperin oli tarkoitus saada sauna kuntoon jouluksi, mutta siihen ei aivan ehditty. Ei sauna vieläkään ole 100%:sesti valmis, mutta nyt siellä voi hyvin jo saunoa. Seuraavien viikkojen aikan pitää vielä tehdä seuraavat hommat. Viimeistellä saunan toinen penkki (runko jo valmiina) sekä asentaa valonauhat penkkien alareunaan sekä kiukaan ympäri. 

Saunan puumateriaalina meillä on lämpökäsitelty radiatamänty, joka on paljon tummempi kuin ensin meidän ajattelema lämpökäsitelty haapa. Kuten pääkuvasta näkyy antaa parafiiniöljy sille vielä enemmön luonnetta ja puun syyt näkyvät entistä paremmin. Me olemme lopputulokseen eittäin tyytyväisiä.

Vinkki: Kaikki käsittelemättömät saunan puupinnat kannattaa käsitellä parafiiniöljyllä. Se on hyvää tavaraa ja hinnaltaan varsin järkevä. Puuilossa 3l purkki stelonin parafiiniölyä maksaa 24,90 €. Käytön mukaan ölyäminen kannattaa tehdä uudestaan pari kertaa vuodessa niin puu pysyy hyvässä kunnossa ja öljy suojaa sitä pintaa.

Kuvissa näkyy siis toistaiseksi vain yksi penkki. Samanlainen penkki on tulossa pidemmälle seinälle eli penkit (lauteet) ocat siis L-muodossa. Jos joskus mieli muuttuu, voi penkit nostaa pois saunasta ja käyttää tilalla vaikka rantatuoleja :)

Jännittävin hetki tänään oli kuitenkin kiuas. Mietin eri vaihtoehtoja lukemattomia tunteja ja halusin olla varma, että valinta menee nappiin. Helon Himalaya kiuas uudella BWT ominaisuudella (2-litran vesisäiliö vastusten välissä) tarjoaa halutessa kosteat löylyt.

Säädin kiukaan vain 60-asteeseen ja tavoiteltiin kunnon höyrysaunan tuntua. Lopputuloksena saimme kyllä kosteat ja hyvät löylyt, mutta olin aavistuksen pettynyt, että enemmän kiukaalle vettä heittäessä ei kuitenkaan saanut kipakoita löylyjä. Yksi syy voi olla se, että menimme saunaan hiukan liian aikaisin, sauna oli ollut päällä noin 40 minuuttia kun emme malttaneet odottaa kauempaa ja kiukaan säädin näytti jo oikeaa lukemaa. Ensi kerralla odotamme hiukan kauemmin ja sitten vasta saunaan. Mikäli se ei muuta tilannetta, täytyy nostaa lämpötilaa 65-asteeseen. Kestää tietysti hetken löytää omien tottumusten/toiveiden mukaiset säädöt. Kerran niistä lisää, kun kokemusta kertyy lisää. Kokemus oli kuitenkin lupauksia antava ja uskon, että teimme hyvän valinnan.

Saunan valaistus tehdään ledinauhalla, jota voi kaukosäätimellä ohajailla. Kirkautta voi säätää haluamakseen ja vaatimattomasti eri värisävyjä löytyy vaivaiset 640 000 kappaletta! :) Nauhaa on tarkoitus laittaa ainakin penkin etureunan alle. Etulauta on noin 15mm matalammalla kuin sen takana oleva kakkosnelosen runko, joten valon ei pitäisi häikäistä saunassa olijoita. Koska nauhaa meillä on reilusti täytyy kokeilla sitä myös penkin takareunaan, mutta liian kirkasta emme saunasta tietty halua. Nauhalla on tietty helppo kokeilla, sitä voi vaikka jesarilla teipata testin ajaksi ja sitten vasta liimata kunnolla kiinni kun haluttu valaistus on löytynyt. Kiukaan juurelle lattian tasoon on tarkoitus myös laittaa nauha kiukaan ympäri, jotta valo tulisi kauniisti kiukaan ja kauluksen välistä. Saas nähdä kuinka tämä onnistuu...

Saunan kruunaa tietysti kunnon kaiuttimet. Vanhan Sonyn kotiteatterivahvistin löysi konen teknisestä tilasta, joka on pesuhuoneen seinän takana. Sieltä on kaiuttimen johdot vedetty saunaan ja musiikki voi kuunnella radiosta tai sitten bluetoothilla ohjata laitteeseen haluamaansa musiikkia vaikka padin tai puhelimen kautta,

Alla kuvissa myös muutama kuva pesuhuoneen puolelta. Se on nyt täysin valmis ja odottaa ainoastaan jotain sopivaa telinettä/hyllyä purkeille ja purnukoille. Seinälaattamme on poikkeuksellisen kova ja emme halua tehdä siihen enää yhtään reikää. Otamme erittäin lämpimästi vinkkejä vastaan moderneista ratkaisuista. Pesuhuoneen katossa on 100 kpl valokuituja. Niiden päässä on ainoastaan 3w led, joten niillä ei tilaa valaista vaan se on pelkästään koristeellinen. Molemmissa reunoissa menee suorat vanat ja keskellä on tunnettuja tähtikuvioita noin 45 kuidun määrän verran.


 

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Voit kommentoida, jos haluat.
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
05.02.2023