Keravan passiivitalo

Tarinoita passiivitalon elämästä...
Fontin koko: +
Lukuaika 2 minuuttia (451 sanaa)

Suomen paras perussauna?

Saunan ensimmäinen penkki valmis Saunastamme tuli erinomainen

​Otsikko lupaa paljon, mutta jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen? Saunamme ei ole Suomen hienoin tai paras, mutta omassa luokassaan erinomainen. Siinä ei ole lasiseinää tai muita hienouksia vaan ainoastaan erinomainen kiuas ja erittäin hieno puumateriaali. Lämpökäsitelty radiatamänty 185mm leveällä paneelilla ja 140mm leveä laudepuu samasta materiaalista tekee saunasta niin hienon. Puun käsittely parafiiniöljyllä vielä korostaa puun syitä ja tekee siitä entistä upeamman.

Edellisessä raksaprojektissa olin erittäin pätevän kirvesmiehen (Pena) opissa ja nyt hänen opeillaan saunan rakentaminen onnistui yli odotusten. Puuta on helppo käsitellä ja kun vaan näkee hiukan vaivaa niin lopputuloksesta saa upean (Puhelin otti alla olevat kuvat salamalla, joten puun väri on hiukan vääristynyt). Saunassa on myös muutama erikoisuus...Lauteet ovat kaksi omaa penkkiä, jotka saa tarvittaessa pois. Penkkien alla on iso taso, joka seisoo omilla jaloillaan, joten seinissä ei ole muita reikiä kuin selkätuet, nekin ovat kiinnitetty puutapeilla. Lauteiden pituudet ovat tuurilla mittojen mukaan...Molemmat vanhemmat mahtuu makailemaan lauteilla jalat suorina :)
Kaikki ovat varmaan samaa mieltä siitä, että kiuas tekee saunasta saunan? Kiukaan hankkiminen oli vaikea prosessi ja kulutin projektin aikana varmaan päivän verran tunteja eri versioiden etsimiseen ja kommenttien hakemiseen. Loppujen lopuksi jouduin ostamaan sen hiukan sokkona, koska Helon Himalaya kiuas oli niin uusi. Edellisessä kirjoituksessa sitä hiukan kritisoin, mutta nyt sitä osaamme käyttää ja olen siihen erittäin tyytyväinen. Tässä pieni Helon "mainos", koska olen saanut useita kyselyitä kiukaasta.

Lähes samanlaisia pilarikiukaita on pilvin pimein, mutta yksi ominaisuus tekee tästä Helon mallista niin erinomaisen. Kiukaan "sisälle" vastuksien ja kivien väliin asennetaan noin kahden litran vesisäiliö. Säiliö täytetään vedellä ennen kuin kiuas laitetaan päälle ja sitten lämmityksen aikana (noin. 45 minuuttia) vesi alkaa kiehumaan ja tuottaa saunaan vesihöyryä eli kosteutta. Pari kertaa olemme kokeilleen saunoa myös ilman vettä, mutta kun on tottunut kosteaan ilmaan niin kuivat löylyt tuntuvat...kuivilta.

Termostaatti on ollut varmaan viimeiset puoli vuotta asennossa 62 astetta ja se tuntuu hyvälle. Pienellä veden heittelyllä ilma on ihan kosteata ja matalassa lämmössä on kiva rentoutua. Välillä haluaa kuitenkin hiukan tiukemmat löylyt ja se onnistuu myös helposti. Vajaa kaksi kauhallista vettä kiville ja lämpöä kyllä piisaa. Tässä samalla tärkeä vinkki kaikille ison kivimassan omaavan kiukaan omistajille. Osto iso löylykauha...Iso kivimäärä tarvitsee paljon vettä jos haluaa kovat löylyt. Tässä valmistajana on IKI.

​Saunan valaistus on hoidettu ledinauhalla. Siinä voidaan värisävyä ja voimakkuuttaa säätää. Vaimo tykkää valkoisesta ja meillä muilla on aina jokin muu väri. Värit saa myös kiertämään jos haluaa. Mielestäni valaistus on mukava....se on ylempänä hiukan hämyinen, mutta saunaan tulo ja poistuminen onnistuu hyvässä valossa. Kiukaan ympärillä lattialla on myös samaa nauhaa ja kun kiukaaseen heittää vettä niin valo näyttää nousevan vesihöyry komeasti.

Alla vielä rakentamisen aikana otettuja kuvia jos jotakin ne kiinnostavat

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Voit kommentoida, jos haluat.
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
05.02.2023