Keravan passiivitalo

Tarinoita passiivitalon elämästä...
Fontin koko: +
Lukuaika 2 minuuttia (318 sanaa)

Passiivitalon kulutus 2018

Keravan-Energia-asiakaspalvelu Sähkönkulutus 2018

Kohta on taas yksi uusi kalenterivuosi asuttu talossa ja tässä tuoreimpia mietteitä. Sen verran vähän on vuotta jäljellä joten voidaan olla varma, että kulutus on alle 8700 kWh. Lämpimiä neliöitä seinien sisällä on 270 m2 ja kuutioitakin aika paljon, koska esim. yläkerrassa 53 m2 olkkari on 4,3m korkeaa tilaa.

Alunperin palkkasin erään ammattilaisen arvioimaan talon lukemia ja sitä kautta suosittelemaan meille hyviä ratkaisuja. Idea oli hyvä, mutta siinä meidän hankkeen yski harvoista pettymyksistä. Myönnän, että en tehnyt aivan kuten hän sanoi, mutta nyt voin sanoa, että kyseinen ehdotus ei olisi oikeasti toiminut... Esim. varaajan kooksi suositeltiin 3000 litraa kun se nyt on 750 litraa. Kesällä tietysti tuo 3000 l säiliö olisi oikein passeli eikä varmaan hevillä tarvitsisi mennä keräimiä peittelemään, mutta talvella sen saaminen lämpimäksi takan avulla olisi vaatinut aivan käsittämättömät lämmityskerrat.

Jos nyt olisin samassa tilanteessa kuin olin 3 vuotta sitten tekisin hiukan eri tavalla. Itse asiassa aion keväällä mahdollisesti tehdä sen, joka olisi kannattanyt tehdä jo alussa. Hankin ilmalämpöpumpun ja sen, maapiirin ja lämmönvaihtimen avulla minun pitäisi pystyä generoimaan noin 50 asteista vettä noin nelosen kertoimella. Näin minulle on ammattilainen kertonut ja tähän aiheeseen meinaan talven aikana hiukan perehtyä. Takaisinmaksuaika olisi varmasti aika pitkä, mutta sitten olisi mahdollista hiukan pienentää takanpolttoa, joka tuntuu välillä ihan työltä. Jos jollain on aiheesta kokemusta niin saa saa ottaa yhteyttä ja kertoa kokemuksia. Tämän avulla voisi pitää pyttyä talvea hiukan kuumempana ja sitä kautta pienemmällä puumäärällä saisin pytyn oikein lämpimäksi. Ja vaikka olisi reissussa ei lämpöä tehtäis yksi yhteen vaan reilulla kertoimella. 

Aurinkojärjestelmään olen todella tyytyväinen....todella pienellä vaivalla saa noin puoli vuotta käyttöveden ja lattialämmityksen tarpeet hoidettua.

Eli haluan korostaa kaikille hyvää suunnittelua. Moni hankkii maalämpöpumpun, kun halvemmalla ILPILLÄ homma toimisi yhtä helposti ja alkukustannus olisi reilusti halvempi. Ainoa ongelma on, että niitä ammattilaisia oikeasti laskemaan näitä juttuja ei taida kovin paljon olla? Kommentoikaa jos tiedätte hyviä energiasuunnittelijoita joilla myös oikeaa käytännön kokemusta. Aurinkoa suosittelen kaikille, jos ilmansuunnat osuvat kohdilleen.

Samanlaiset artikkelit

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Voit kommentoida, jos haluat.
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
torstai, 21 syyskuu 2023