Keravan passiivitalo

Tarinoita passiivitalon elämästä...
Fontin koko: +
Lukuaika 3 minuuttia (582 sanaa)

Talo kokonaan rapattu!

talo-rapattu

Facebook ja raksakimppa näytti taas voimansa. 2-3 kuukautta sitten, piti alkaa etsimään rappaajaa, jotta talon saataisiin kesällä siedettävän näköiseksi. EPS pinta ei näyttänyt kovin hyvälle. Kyselin raksakimpan kautta suositteluja ja muutamia yritys nostettiin esille. Otin kaikkiin mainittuihin yrityksiin yhteyttä ja pyysin heiltä tarjousta rappaustyöstä. Neiöitä arvioin olevan reilut 300 ja työ pitäisi saada tämän kesän aikana suositettua, mielellään heti keväällä jos mahdollista. Kaikille yrityksille lähetin sähköpostin heti puhelun jälkeen. S-rappaus antoi tarjouksen muutaman tunnin sisällä! He eivät tulleet edes paikalle katsomaan, koska kuvista talo näytti niin selvältä tapaukselta (Laatikkohan tämä on...vain 4 kulmaa). Soitin perään muutaman tarkentavan kysymyksen ja uskokaa tai ölkää niin hyväksyin sopimuksen! Minulla oli tieto missä hintaluokassa eristerappaus liikkuu ja tämä oli kyllä siellä keskitason alapuolella. Sain seuraavana päivänä virallisen sopimuksen, johon raapustin nimen alle ja sovittiin yrityksen kanssa tapaaminen työmaalle. Vilkaisu oli nopea ja sovimme, että he aloittavat toukokuun aikana! 

Toukokuussa sitten rappaajat saapuivat ja työmaalle ilmestyi kaksi hiukan vanhempaa rapparia. Toinen oli reilusti yli 50 vuotta (lähempänä kuuttakymppiä ja toinen siinä viidenkympin haminoilla. Heidän pomonsa kertoi, että he ovat Latviasta ja rapaavat talon käsin, eivät käytä siis ruiskuja materiaalin levittämiseen. Tämä kävi meille varsin hyvin, koska tiedän kokemuksesta kuinka paljon ruiskuttaminen sotkee ja naapureissa olivat pinnat jo kunnossa. Nyt säästyttiin, kun suojaamista ei tarvittu ja muutenkin paikat pysyivät siistinä koko urakan ajan.

Heti alusta saakka näki, että kaverit eivät olleet ensimmäistä kertaa eristeloa rappaamassa. EPS pinta hierrettiin ensin 30*30cm "juustoraastimella". Tällä saattin uretaanin rippeet pois ja muutenkin tasoitettua hiukan eritasolla olevia levyjä. Tämä jätti myös pintan pieniä uria, jotka parantavat laastin kiinnittymistä seinään. Pientä EPS purua oli paljon ilmassa, kun kaksi kaveria hieroi seinää, mutta eristeen harmaa pinta tuli hienosti esille. Seuraavaksi oli vuorossa smyygit ja talon kulmien kulmalistat. Ne kiinnitettiin liimalaastilla. Muovisilla smyygilistoilla varmistetaan ikkunoiden ympärille siiti jälki ja se nopeuttaa myös ikkunoiden suojaamista ja varsinkin suojaamisen purkamista.

Hieronnan ja smyygien jälkeen oli aika levittää ensimmäinen kerros tasoitetta, jonka tehtävänä oli saada seinät suoraksi. Tässä kohtaa tuli esille heidän suuri ammattiylpeytensä. Hommasta oli sovittu urakka, mutta kaverit hieroivat seinää erittäin tarkasti ilman mitään kiirettä. Muutaman päivän tasoittamisen jälkeen oli vuorossa muovisen rappausverkon asennus. Eli ensin he levittivät laastia seinään ja sitten painoivat verkon siihen kiinni. Lopuksi vielä laasti tasoitettiin tarkasti, jotta verkko olisi piilossa joka paikassa. Tämän vaiheen jälkeen oli aika kiinnittää sokkelin yläreunaan taas l-mallinen muovilista. Listän yläpuolelle tuli talon vaalea sävy ja alapuolelle tumma sävy. Listojen jälkeen olikin aika laittaa vaalea primeri pintaan, joka parantaa taas viimseisen kerroksen kiinnitystä ja värjää seinää jo hiukan oikeaan sävyyn.

Viimeisenä oli vuorossa valmiiksi sekoitettu väritetty rappaustasoite. Meillä väri on perusvalkoisesti yksi pykälä keltaiseen. Kaukaa selkeästi valkoinen, mutta läheltä huomaa, että hiukan kerman vaalea se seinä on. Olemme väriin oikein tyyvyväisiä. Sokkelin sävy on RAL 7024, eli sama kuin ikkunoiden ulkopinnat.

Miten koko projekti sitten sujui? Erittäin hyvin!! Arvosanaksi voisin sanoa 10-. Pieni miinus tuli siitä, että emme saaneet ajoissa sitä värikarttaa jonka mukaan väri piti valita. Tästä johtuen urakkaan tuli reilun viikon viive, kun odotimme, että tehtaalla värjätty tasoite saapuu. Onneksi siihen väliin sattui useita sadepäiviä, mutta muutama päivä kuitenkin menetettiin tässä odottelussa. Unohdin tuossa yllä mainita, että ensimmäisen tasoitekerroksen jälkeen toinen rappasri kieri talon 3 metrin linjarilla ja suoristi lisää seiniä. Hän teki sitä ainakin 1,5 päivää, joten homma tehtiin huolella ja laastia kului siihen todella paljon.

Laadusta kertoo varmaan myös hiukan seuraava kommentti. Eräs raksakimppalainen haki minulta tavaa, kun rappaustyös oli suureksi osaksi tehty. Hän katsoi seiniä ja ihaili työn jälkeä. Hän pyysi minua hiukan viivyttämään blogin kirjoittamista, jotta hän ehtii ensin tehdä sopparin kyseinen rapparin kanssa, koska muuten voi olla myöhäistä!


 

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Voit kommentoida, jos haluat.
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
05.02.2023