Keravan passiivitalo

Tarinoita passiivitalon elämästä...
Fontin koko: +
lukuaika 1 minuuttia (296 sanaa)

Automaatio ja lämmöntuotanto

Automaatio ja lämmöntuotanto

Kuten aikaisemmin kerroin niin automaatio hoitaa vesitakassa syntyneen lämpimän veden takaisin varaajaan. Asetuksista voidaan asettaa, kuinka suurena se yrittää niiden lämpötilan pitää ja millä lämpötilaeroilla kiertovesipumppu aloittaa tai lopettaa toiminnan. Moottoriohjattu shuntti, joka näkyy kuvassa pitää huolen siitä, että takkaan menee 55-60 asteista vettä. Järjestelmä on ollut nyt käytössä reilut pari viikkoa ja täytyy myöntää, että kyllä kokonaisuus toimii hienosti. Hoxterin vesitakka on helppo sytyttää, Härmäairin piippu vetää erittäin hyvin ja se vetää hyvin vaikka piippu olisikin kylmä. Automaatio pitää huolen, että lämmin vesi siirtyy varaajaan ja on käytettävissä lämpimään käyttöveteen ja lattialämmitykseen.

Muutaman huomion olen kuitenkin näiden reilun kahden viikon aikana tehnyt. Koska EU sanoo, että piipun pellissä pitää olla pieni reikä, kannattaa ulkoa tuleva korvausilma tulpata aina käytön jälkeen. Takan oma sulku ei näytä olevan täysin ilmatiivis. Lämmin ja pitkä piippu vetää erittäin hyvin ja ulkoa tuleva kylmä korvausilma jäähdyttää vesitakassa olevaa vettä aivan suotta. Nyt teen tulppauksen manuaalisesti, mutta ajatuksena on laittaa takan viereen kytkin, joka ohjaisi moottoripeltiä ja se sulkisi korvausilman. Onko kellään suositella hyvää ja tiivistä sulkuventtiiliä, jota voidaan moottorilla ohjata?

Toinen ja ehkä hiukan suurempi pettymys on tällä hetkellä varaajan nopea jäähtyminen. Tällä hetkellä, kun lämmintä käyttövettä ei käytetä on lattialämmitys ainoa lämpöä kuluttava elementti. Aamulla jos saan varaajan huipun 75-asteen lämpötilaan pesällisellä koivuklapia niin iltapäivästä lämpötila on pudonnut jo 50 asteen tuntumaan ja ainakin itse odotin, että lämpötila ei putoaisi niin nopeasti. Varaajan ympärillä olevat kupariputket ovat vielä eristämättä, joten se varmasti vaikuttaa hiukan, mutta tuskin eristäminen merkittävästi auttaa tilannetta? 6 metrin siirtoputkisto varaajalta takalle ja takaisin on hyvin eristetty, mutta muutama metri kuparia on siis teknisessä tilassa ilman eristettä.

Lopuksi on todettava, että automaatiojärjestelmän tuottamien numeroiden katsominen on erittäin koukuttavaa ainakin insinöörille. Olen näiden muutaman viikon aikana katsonut useita tunteja, kuinka lämpötila muuttuu eri paikoissa ja miten järjestelmä reagoi eri muutoksiin.


 

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Voit kommentoida, jos haluat.
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
31.01.2023